Birds

The Amazing Northern Flying Squirrel

Northern Flying Squirrel The Northern Flying Squirrel, “Glaucomys sabrinus yukonensis” is a gliding “volplaning” mammal that is unable to take true flight like birds and bats. There are around 25 subspecies...

How to Take Care of Philodendron Plants?

Philodendron Plants Philodendron plants are a type of flowering plant that can be found in many homes today. They...

White-bellied Cuckoo-shrike (Coracina papuensis)

The good-looking White-bellied Cuckoo-shrike (Coracina papuensis) is a medium-sized slender bird that resembles Black-faced Cuckoo-shrikes in flight, feeding,...

Shy Hylacola (Hylacola cauta)

Shy Hylacola (Hylacola cauta) replaced the Chestnut-rumped in southern Australia's heathy Mallee. In the north of Bendigo, their...

Australian boobook (Ninox boobook)

Australian boobook (Ninox boobook) or mopoke is the smallest and most abundant of the owls in Australia. It...

The Cloud Cisticola or tink-tink cisticola

The Cloud Cisticola or tink-tink cisticola is near-endemic in southern Africa and occurs in South Africa, Angola, Mozambique, Lesotho, and sparsely in Swaziland. However,...

Crested Francolin Bird

Description The Crested Francolin (Dendroperdix sephaena) distribution extends over most of the savannas of eastern Africa south of the Sahara. In southern Africa, it occurs...

Purple-crowned Fairywren (Malurus coronatus)

Family: The beautiful Purple-crowned fairywren (Malurus coronatus) belongs to the Australasian wren family (Maluridae). Other Names: Also known as Lilac-crowned Wren, Purple-crowned Wren, or Crowned...

Tahiti Petrel (Pseudobulweria rostrata)

Family: The Tahiti petrel (Pseudobulweria rostrata) belongs to the family Procellariidae. Behavior and Habitats: The Tahiti Petrel is a tropical gadfly petrel that has only...

The White-throated kingfisher (Halcyon smyrnensis)

Description The white-throated kingfisher (Halcyon smyrnensis) is a tree kingfisher and a familiar and common resident, breeding bird of India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, and...

Hoopoe: A Distinctive Crown Feathers Bird

Hoopoes is a medium-sized colorful bird, almost 25 to 32 cm long, with a 44 to 48 cm wingspan. The bird weighs is approximately...

Mangrove Fantail (Rhipidura phasiana)

Family: Mangrove Fantail (Rhipidura phasiana) is replacing the Grey Fantail in the mangroves of northwestern Australia. It belongs to the family Rhipiduridae. Call & Song:...

Grey Fantail (Rhipidura fuliginosa)

Family: The Grey Fantail (Rhipidura fuliginosa) belongs to the family Rhipiduridae Behavior & Habitats: A Grey Fantail forages through the open mid-strata of forests and...

Gang-gang Cockatoo (Callocephalon fimbriatum)

Family: Gang-gang Cockatoo inhabits eucalypt forests and heavily wooded areas of southeastern Australia. The cockatoo belongs to the family Cacatuidae. A single species of...

Blue-Footed Booby – Pride Due to Marvelous Feet

Blue-Footed Booby (Sula nebouxii) takes great pride in their marvelous feet. During mating rituals, male birds normally show off their feet to prospective mates with a...