Birds

The Modoc War 1872

From 1872 to 1873, the Modoc War, also known as the Lava Beds War, occurred in northeastern California and southeastern Oregon between the Modoc tribe and the United States...

Double-barred Finch: A Feathered Jewel of Australia

Double-barred finch (Stizoptera bichenovii) is widespread in the better-watered grassy woodlands of northern and eastern Australia. It is...

Red-browed Treecreeper (Climacteris erythrops)

The cool, tall Eucalypt forests along the Great Dividing Range and southeast coast are the core habitat of...

Siberian Stonechat (Saxicola maurus)

The Siberian stonechat (Saxicola maurus), also known as the common stonechat, or Oriental stonechat, is a species of...

Forty-spotted Pardalote: The Rarest Bird in Australia

Well, the extinction may be facing the Forty-spotted Pardalote (Pardalotus quadragintus), which is found only in Tasmania. It...

Yellow-throated Scrubwren (Sericornis citreogularis)

In the eastern coastal area of Australia, you can find the passerine bird Yellow-throated scrubwren (Neosericornis citreogularis) which is in the family Acanthizidae.   The...

Swift Parrot “Lathamus discolor”

Swift Parrot is a tree-living bird and is usually seen in small parties feeding on blossoms among the topmost branches of eucalypts or flying...

Crested Shrike-tit (Falcunculus frontatus)

Behavior & Habitats: During foraging for spiders, larvae, beetles, and other insects, the Crested Shrike-tit uses its powerful bill in a variety of ways....

Yellow-legged Flycatcher (Kempiella griseoceps)

Family: The yellow-legged flycatcher (Kempiella griseoceps) belongs to the Petroicidae family of passerine birds. Behavior and Habitats: Yellow-legged Flycatcher is distinguished from Lemon Bellied Flycatcher...

Eastern Reef Egret (Ardea sacra)

Family: The Eastern Reef Egret (Ardea sacra) belongs to the heron family Ardeidae in the genus Egretta. Habitat: The eastern reef egret is an exclusively...

Grey Currawong (Strepera versicolor)

Diet: The Grey Currawong explores the forest from upper branches to the ground in search of food, picking up insects, small vertebrates, eggs, and young...

Trumpet Manucode (Manucodia keraudrenii)

Trumpet Manucode are aberrant birds of paradise that breed in monogamous pairs, lack patches of metallic color, and have, in males, a long coiled...

Wandering Albatross – The Largest Flying Bird

Wandering Albatross (Diornedea exulans) is the largest flying bird with a wingspan of nearly three-and-a-half meters. True to its name it wanders around the...

Striated Heron (Butorides striata)

Family: The striated heron (Butorides striata) is a member of the heron family Ardeidae in the genus Butorides. Habitat: The striated heron lives in mangrove...

Minute Bittern (Ixobrychus minutus)

Family: The minute bittern (Ixobrychus minutus) is a member of the heron family Ardeidae in the genus Ixobrychus. Identification: The male minute bittern has black...