Birds

Lake Natron – Soda and Salt Lake in Tanzania

Lake Natron is a salt and soda lake in the Arusha Region of Northern Tanzania, close to the Kenyan border in Gregory Rift. The lake is mainly fed by...

Alexandra’s Parrot (Polytelis alexandrae)

Family: The Alexandra's Parrot (Polytelis alexandrae) is an Australian bird of the parrot family Psittaculidae. Habitat: Its habitats are found...

The Stunning Rose-crowned Fruit dove (Ptilinopus regina)

Habitat: There is a little dove called the rose-crowned fruit dove that is often overlooked. Despite its bright...

The Ladder-backed woodpecker

The size of the ladder-backed woodpecker (Picoides scalaris) is about 17–18 cm in length. The diet of ladder-backed...

Quiabentia (Britton & Rose 1923)

Within the genus Quiabentia, there are two species: one found in Brazil and the other in Bolivia, Paraguay,...

The Honduran Emerald (Amazilia luciae)

The Honduran Emerald (Amazilia luciae) is a little-known hummingbird in Trochilidae. The bird is endemic to the dry forest of Honduras. The bird's natural...

Green-backed Gerygone (Gerygone chloronota)

Family: Green-backed gerygone (Gerygone chloronota) belongs to the family Acanthizidae in the genus Gerygone. Habitat: Green-backed gerygone is confined to the limited pockets of monsoon...

Rufous Calamanthus (Calamanthus campestris)

Family: Rufous Calamanthus (Calamanthus campestris) is an insectivorous bird in the family Acanthizidae, in the genus Calamanthus. Habitat: Rufous Calamanthus natural habitat is dry, low,...

White-browed scrubwren – Discover the Lives of Nature’s Orchestra

Habitats and Behavior: The white-browed scrubwren (Sericornis frontalis) is one of the most widespread, abundant, and familiar small ground-feeding birds, occurring from northern Queensland south...

Tropical Scrubwren: A Graceful Gem of Rainforest

Habitat: The tropical scrubwren (Sericornis beccarii) replaces the large-billed scrubwren (Sericornis magnirostra) in the rainforests and vine scrubs of the Cape York Peninsula and...

The prettiest Variegated Fairywren (Malurus lamberti)

Habitats: Among the fairywrens, the variegated fairywren is the most widespread. This species also occurs in a variety of habitats, making it one of...

Scintillant hummingbird (Selasphorus scintilla)

The scintillant hummingbird (Selasphorus scintilla) is a small bird that belongs to the family Trochilidae. It is native to Central and South America, and...

Scrubtit – Astonishing Shy and Unobtrusive Bird

Family: Scrubtit (Acanthornis magna) belongs to the thornbill family Acanthizidae Habitat: Scrubtits are sedentary birds that live in temperate rainforests. It is found in taller...

Atherton Scrubwren (Sericornis keri)

Family: The Atherton Scrubwren (Sericornis keri) belongs to the family Acanthizidae Habitat: There is now a widespread understanding that a second species of plain brown...

Long-eared Owl Sound

LONG-EARED OWL SOUND / CALL  The males (boomers) make a deep hooting noise. Females (Kleeers) make a trilling, multi-note call. The young (kee-kees) make a...