Birds

Crested Francolin Bird

Description The Crested Francolin (Dendroperdix sephaena) distribution extends over most of the savannas of eastern Africa south of the Sahara. In southern Africa, it occurs from northeastern Namibia, across northern...

White-breasted Robin – A Fascinating Bird of the Robin family Petroicidae

Family and Genus: The white-breasted robin (Eopsaltria georgiana) belongs to the Australasian robin family Petroicidae as well as...

Saalumarada Thimmakka – Mother of 300 Trees

Saalumarada Thimmakka is 105 years old woman inspiring people of all generations with her unbelievable dedication to our...

Striated Grasswren (Amytornis striatus)

An endemic species of Australian wren, the striated grasswren (Amytornis striatus) is a small, cryptically colored bird in...

Yellow-legged Flycatcher (Kempiella griseoceps)

Family: The yellow-legged flycatcher (Kempiella griseoceps) belongs to the Petroicidae family of passerine birds. Behavior and Habitats: Yellow-legged Flycatcher...

The American dipper (Cinclus mexicanus)

The American dipper (Cinclus mexicanus), also known as a water ouzel.  It is a fascinating dark gray bird found in fast-flowing, boulder-strewn streams in Costa Rica's mountains and...

Brown Songlark (Cincloramphus cruralis)

Brown Songlark (Cincloramphus cruralis) is a small passerine bird found on treeless grass plains and saltbush shrub steppes inland. This bird is also known as...

The Enchanting Beauty of the Red and Yellow Barbet

The Red and Yellow Barbet, also named “Trachyphonus erythrocephalus” belongs to the African barbet family. This bird can be found in eastern Africa, in...

Azure Kingfisher: Nature’s Living Jewel in Magnificent Detail

The Azure Kingfisher (Ceyx azureus) can be found alone or sometimes in dispersed pairs. From its perch on a low branch, rarely higher than...

Grey Francolin Sound

Grey Francolin Sound Grey Francolin Sound is loud and high-pitched. It is normally found in open cultivated lands, scrub forests, and wild bush vegetation. In...

Nuttall’s Woodpecker (Picoides nuttallii)

The size of Nuttall's Woodpecker (Picoides nuttallii) is about 18–19cm in length. The woodpecker food and foraging is usually a solitary forager that probes...

The Ladder-backed woodpecker

The size of the ladder-backed woodpecker (Picoides scalaris) is about 17–18 cm in length. The diet of ladder-backed woodpeckers consists of foraging insects and...

Banded Pitta: A Kaleidoscope of Nature’s Brilliance”

This is one of three separate species of banded pittas that were lumped together as one. Due to their vocal and visual differences, the...

Black-backed Butcherbird (Cracticus mentalis)

The Black-backed Butcherbird (Cracticus mentalis) replaces the Grey Butcherbird on the Cape York Peninsula and in southeastern New Guinea. Like the Gray, it lives...

Banded Fruit-Dove (Ptilinopus cinctus)

The banded fruit dove (Ptilinopus cinctus) was probably more widespread when rainforests covered more of northern Australia than they do now. Compared to other...